W wersji slow burgery odzyskały sympatię tłumów. I o ile ja nigdy nie byłam fanką mięsnych burgerów, tak wegetariańskie zdobyły moje serce. Słodka bułka, sos barbeque i aromatyczny burger z soczewicy – plan idealny na śniadanie (niedzielne lub na wynos), obiad lub kolację. Burger jest miękki w środku i chrupiący na zewnątrz, mocno aromatyczny dzięki dodatkowi chana masali i orzechów włoskich. Ja polecam podawać go z sosem barbeque i słodką bułką z żurawiną – kwaskowa żurawina i słodko-dymny barbeque to doskonały duet, ale w grahamce z hummusem także będzie pyszny. A jeśli sie odważycie, to podajcie je z pieczonymi frytkami z batatów posypanymi kminem – pasują doskonale, ale ciężko potem o cokolwiek.

Burger z soczewicy i orzechów włoskich

Składniki (na ok. 4 burgery):

soczewica czerwona (ok. 150 g)

bułka tarta (dosypujemy ilość potrzebną do uzyskania plastycznej konsystencji masy)

2 łyżki mąki kukurydzianej

1/4 cebuli

garść orzechów włoskich

sól, pieprz, curry, pietruszka, kurkuma, chana masala (lub inna równie aromatyczna mieszanka przypraw)

+ do podania: bułka (ja użyłam maślanej z sezamem i żurawiną, ale jeśli całe danie ma być wegańskie wczytajcie się w skład bułki i wybierzcie taką bez masła, mleka i jajek), miks sałat, pomidor malinowy, ogórek kiszony lub świeży, cebula, sos barbeque lub ulubiony keczup, doskonale komponują się z frytkami z batatów posypanymi kminem rzymskim

Burger z soczewicy i orzechów włoskich

Frytki z batatów

Burger z soczewicy i orzechów włoskich

Gotujemy soczewicę – musimy ją nieco rozgotować. Dobrze jest część soczewicy dosypać do już lekko podgotowanej większości soczewicy – w ten sposób uzyskamy bardziej różnorodną konsystencję burgera. Ugotowaną soczewicę doprawiamy, dodajemy do niej mąkę kukurydzianą, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, rozgniecione orzechy włoskie (najwygodniej będzie rozgnieść je tłuczkiem w foliowej torebce). W tym momencie warto spróbować masy pod kątem doprawienia i jeśli smak nam odpowiada, możemy zacząć dodawać  bułkę tartą. Dodajemy tyle bułki tartej, ile potrzeba, aby masa była zwarta i plastyczna, wygodna do ulepienia burgerów. Lepimy krągłe, dość spore burgery. Smażymy je kilka minut do zarumienienia na rozgrzanym oleju. Burgery są chrupiące z wierzchu i miękkie w środku.

Przygotowujemy dodatki, z którymi chcemy zjeść burgera. Przekrojoną bułkę dobrze jest polać odrobiną oliwy i podsmażyć chwilę na gorącej, suchej patelni. Obie połówki bułki smarujemy sosem (ja wybrałam sos barbeque), układamy na nich wybrane dodatki, kotleta i jemy. Burgera można podać także z frytkami z batatów. Smacznego!

Tagged with:
 

3 Responses to Wegański burger z soczewicy i orzechów włoskich

  1. Kamciss pisze:

    Pierwszy raz widzę takie cudo! Mega apetycznie :)

  2. teenager ;) pisze:

    burger – nic dodać nic ująć! już sam dodatek orzechów sprawia, że mam ochotę natychmiast go spróbować! :)

  3. Road pisze:

    Aż ślinka cieknie 😀 Mój młodszy brat na pewno ucieszy się jak jutro zaserwuję to na obiad 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.