W sierpniu owoce jakoś lepiej pasują. Dlatego zamiast ruskich, polecam pierogi z jabłkami. Można je zrobić częściowo z mąki żytniej – dzięki temu ciasto ma fajną, konkretną konsystencję. Lekkie lecz treściwe idealnie nadają się na lato!

Pierogi z jabłkami

Składniki na ciasto:
mąka pszenna
mąka żytnia
szczypta soli
olej
ciepła woda

Składniki na farsz:
kilka jabłek
cynamon
imbir
cukier
olej i woda

Wyrabiamy ciasto z 3 części mąki pszennej i 1 części mąki żytniej – mąki mieszamy, dodajemy sól, polewamy mąkę olejem i dodajemy małymi partiami wodę do uzyskania plastycznej i nielepiącej konsystencji. Dokładnie zagniatamy ciasto. Jabłka myjemy i kroimy w niedużą kostkę. Nie trzeba ich obierać. Przesmażamy je na odrobinie oleju z cynamonem, imbirem i cukrem. Gdy się zarumienią podlewamy je wodą, aby nieco zmiękły. Lepimy pierogi z niewielką ilością farszu. Ulepione gotujemy dwie minuty w osolonej wodzie. Podajemy je prosto z wody lub przesmażamy z bułką tartą.

Tagged with:
 

2 Responses to Pierogi z jabłkami

  1. mojemenu pisze:

    wyglądają pysznie, ja zjadłabym takie polane słodką śmietanką, zapraszam również do mnie http://mojemenu.blogspot.com

  2. Opalanka pisze:

    Uwielbiam. Zgrabne jak nie wiem co:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.