Lubicie dania jednogarnkowe? To doskonała opcja na danie na wynos i na mniej zmywania. A ten eintopf udowadnia, że gotowanie warzyw strączkowych nie jest ani uciążliwe, ani długie. 20 minut duszenia zielonej soczewicy z warzywami załatwia sprawę (co przy ziemniakach robi z niej bezproblemowy fast food). Miks soczewicy, masła orzechowego i ryżu to świetne źródło białka. Same plusy. Ale to, co lubię w tym daniu najbardziej to azjatycki charakter, uzyskany dzięki dodatkowi masła orzechowego. Spróbujcie sami!

Soczewica z warzywami w sosie orzechowym

Soczewica z warzywami w sosie orzechowym

Soczewica z warzywami w sosie orzechowym

Składniki (na 4-5 porcji):

pół szklanki nieugotowanej soczewicy zielonej

pół bakłażana

pół cukinii

pół papryki czerwonej lub żółtej

1 marchewka

1 cebula

2 ząbki czosnku

łyżeczka przyprawy pakora masala (lub coś podobnego, w składzie mojej mieszanki są: kolendra, sól, chilli, mango mielone, kmin rzymski, liście kozieradki, adżwan, czarna sól, imbir mielony, czarny pieprz, nasiona kardamonu, gałka muszkatołowa, kwiat muszkatołowy, goździki)

łyżeczka kurkumy

4 łyżki masła orzechowego (sprawdźcie skład – im bliżej 100% orzechów w składzie, tym lepiej – ja swoją pastę ze 100% niesolonych i niesłodzonych orzechów kupiłam w sklepie z azjatycką żywnością)

spora szczypta soli i pieprzu czarnego

2 szklanki wody

olej do smażenia

+ do podania ryż biały lub brązowy

Warzywa kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy je na oleju aż się zarumienią. Przyprawiamy warzywa łyżeczką pakora masali, solą i pieprzem. Dosypujemy suchą soczewicę i całość podlewamy wodą. W wodzie rozprowadzamy masło orzechowe. Całość dusimy na średnim ogniu około 20 minut, aż do ugotowania soczewicy (sprawdzajcie poziom wody i w razie potrzeby dolejcie jej więcej). Danie można podawać z ryżem lub jeść samo.

Soczewica z warzywami w sosie orzechowym

 

5 Responses to Soczewica z warzywami w sosie orzechowym

  1. Wygląda bardzo smakowicie! Z chęcią bym zjadła taki obiad :)

  2. Ania_S pisze:

    Ja uwielbiam dania jednogarnkowe i większość gotowanych przeze mnie potraw właśnie taka jest :) Twoje danie prezentuje się przepysznie i wszystkie smaki jakie zawiera uwielbiam :)

  3. Manieczka pisze:

    Będzie dziś na obiad :) Dziękuję!

  4. Magda pisze:

    Mniam uwielbiam masło orzechowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.