Mam problem ze sklepowymi słodyczami. Chociaż połączenia smaków w niektórych są ok (słodko-słony!), to większość z nich jest dla mnie zbyt mdła. Z tymi truflami poznała mnie Ania, która często przynosi do pracy idealnie nie-za-słodkie i zdrowe słodkości. Trufle z daktyli i orzechów są słodko-słonawe, sycące i zdrowe. Jeśli nie czujecie się sobą, to batonami się nie najecie. Truflami można chociaż próbować.

Trufle z daktyli, masła orzechowego i orzechów laskowych

Trufle z daktyli, masła orzechowego i orzechów laskowych

Składniki (na 8 trufli):

duża garść daktyli

duża garść orzechów laskowych

3 łyżki masła orzechowego

szczypta soli

 

Daktyle zalewamy wrzątkiem, dajemy im chwilę na zmięknięcie (20-30 minut) i blendujemy. Do daktyli dodajemy 3 łyżki masła orzechowego, szczyptę soli i mieszamy całość dokładnie (można wspomóc się blenderem). Orzechy laskowe rozdrabniamy – na tym etapie zostawmy 8 orzechów w całości, do wnętrza trufli.  Część rozdrobnionych orzechów można dodać do masy daktylowo-masłowej. Otaczamy całe orzechy w masie, lepiąc zwarte kulki. Otaczamy je w rozdrobnionych orzechach. Całość odkładamy na godzinę do lodówki (ten podpunkt w naglących przypadkach można pominąć). Smacznego!

One Response to Trufle z daktyli, masła orzechowego i orzechów laskowych

  1. I wyszla bajka na talerzu! Simply the best <3 Pozdrawiam cieplo, Daria xxx

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.