Placki amarantusowe z lodami czekoladowymi

Mąka amarantusowa ma przyjemny orzechowy posmak, który doskonale komponuje się z orzechami laskowymi i lodami czekoladowymi. W czasach pokoju dodawano do niego [amarantusa] miód. W czasie wojny – krew. Placki amarantowe z krwią jeńców wojennych, jedzone przy dźwiękach bębnów, dodawały męstwa wojownikom. Ja przygotowałam swoje placki z miodem, lecz jeśli komuś brakuje męstwa może spróbować rozwiązać swój problem po indiańsku.

Składniki:

  • mąka pszenna (3/4 szklanki)
  • mąka amarantusowa (1/2 szklanki)
  • mleko (szklanka)
  • miód (2 duże łyżki)
  • szczypta soli
  • trochę roztopionego masła
  • dwa jaja
  • lody czekoladowe i rozdrobnione orzechy laskowe do podania

Przygotowanie:

Do roztrzepanych jaj dodajemy mleko, miód, szczyptę soli i roztopione masło, całość mieszamy. Powoli dodajemy mąki, mieszając by nie powstawały grudki. Z powstałego ciasta smażymy placki. Podajemy posypane rozdrobionymi orzechami laskowymi i z kulką lodów czekoladowych.

A foremki do smażenia jajek nie chcą współpracować z plackami.

CZYTAJ  Ile i w jakiej temperaturze piec frytki?